Chopin'in Kalbi

Besteci ve piyanist Frederic Chopin'in Polonya'da konyak dolu bir kapta muhafaza edilen kalbine DNA testi yapmak isteyen uzmanlar, böylece kendisinin tüberkülozdan değil de sistik fibrosisten öldüğünü göstererek bu hastalıktan muzdarip olanlara moral vermeyi amaçlıyor.
Ancak doktorların bu testi yapmak üzere doku örnekleri almak için Kültür Bakanlığı'na yaptığı başvuru tartışma yarattı.
Bazı kesimler Chopin'in kalbinin incelenmesinin ulusal bir ikonun anısına büyük saygısızlık olduğu görüşündeler.
Polonyalı tıp uzmanlarına göre; 39 yaşında ölen bestecinin kalbine yapılacak DNA testi sonucunda Chopin'in aslında sistik fibrosis hastalığından öldüğünü kanıtlamak mümkün.
Polonyalı doktor Wojciech Cichy, Chopin'de hayatı boyunca görülen Semptomların, akciğerleri kalın ve yapışkan mukoza ile genetik bir hastalık olan sistik fibrosis belirtileri olduğunu iddaa ediyor.
Cichy, "Chopin çocuk yaştan beri göğüs enfeksyonları ile öksürükten muzdaripti. 1,70 boyuna 40 kilo ağırlığıyla kronik zayıflıkta çekiyordu. Eğer Chopin'in sistik fibrosis olduğunu kanıtlayabilirsek bu özellikle onun gibi başarılara ulaşabileceklerini görecek çocuk hastalarımıza ilham kaynağı olacaktır" dedi.
Choğin'in kendi vasiyeti üzerine Paris'te öldükten sonra alkolle dolu kristal bir kavanoza konularak 1849'da ablası Ludwika tarafından Polonya'ya getirilen kalbi, cenazesinin de gömülü olduğu Pere Lachaise mezarlığında duruyor.

23 Haziran 2008 Hürriyet

0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

23 Nisan

Related Posts with Thumbnails

Blogger Template by Blogcrowds