Gencer’in külleri Boğaz’ın sularına karışacak!!!

80 yaşında yaşamını yitiren opera tarihinin en büyük divalarından Leyla Gencer için yarın Milano’da cenaze töreni düzenlenecek. Vasiyeti gereği, cenazesi yakılacak olan Gencer’in külleri, Ortaköy’de yapılacak bir törenle, Boğaz’ın sularına bırakılacak.

gencer

İSTANBUL - Leyla Gencer için 1957 yılında verdiği ilk konserden sonra kendini bağrına basan La Scala Operası yakınındaki San Babila Kilisesi’nde Pazartesi günü saat 11.00’de cenaze töreni düzenlenecek. Törenden sonra, Gencer’in cenazesi vasiyeti doğrultusunda yakılmak üzere krematoryuma götürülecek. Leyla Gencer’in cenazesinin külleri, yine vasiyeti üzerine İstanbul’a getirilerek, Ortaköy’de yapılacak bir törenle Boğaz sularına dökülecek.

 

Leyla Gencer, son nefesini verdiği sırada İtalya’daki yakın arkadaşı olan ve biyografisini yazan Franca Cella ile uzun yıllardır kendisinin yanında çalışan Güney Amerikalı Yardımcısı Marianna, başucunda bulunuyordu.
ADINA MÜZE KURULACAK
Bu arada, İKSV’nin yeni yapılmakta olan merkezinde, sanatçının vasiyeti üzerine bir “Leyla Gencer Müzesi” oluşturulacak.
İTALYAN BASINI: ELVADA DİVA
İtalya’daki haber ajansları, Leyla Gencer’ın ölümünü “Türk soprano ve geçen yüzyılın divasına elveda” başlığı ile verdi.
La Scala Operası’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, “Leyla Gencer ile sadece ikinci evi olan La Scala Tiyatrosu’nu değil, opera sanatı da tekrar edilemeyecek kadar şahane bir dönemini geride bıraktı” denildi.
LEYLA GENCER KİMDİR?
Leyla Gencer, 1928 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarında başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti.
Leyla Gencer, sanat hayatına ilk adımı, 1950’de Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni’nin “Cavalleria Rusticana” eserindeki “Santuzza” rolüyle attı.

gencer 2

Gencer’in, 1954’te Napoli’deki Santa Carla Tiyatrosu’nda “Madame Butterfly” operasıyla başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni, 1957’de Milano’da La Scala Operası’nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc’in “Les Dialogues de Carmelites” operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.
Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde “La Diva Turca” olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer, 1980’de sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı.
Opera repertuvarı 34 bestecinin 70’in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer, 1988’de verilen “Devlet Sanatçısı” unvanının yanı sıra en son 2007’de İtalya’da aldığı Caruso Ödülü’ne kadar pek çok önemli opera ödülünün de sahibi oldu.
Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer, hayatının son yıllarını, Milano’da La Scala Operası’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak genç şancıları yetiştirmeye adadı.
İKSV’nin Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer, 1995’ten beri düzenlenen “Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması” ile opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.

0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

23 Nisan

Related Posts with Thumbnails

Blogger Template by Blogcrowds